Woorden hebben kracht. Wanneer een kind herhaaldelijk te horen krijgt dat hij dom, waardeloos of zwak is, kan dit geleidelijk aan een overtuiging worden en in 'de baai van overtuigingen' belanden. Deze overtuigingen beïnvloeden het zelfbeeld van het kind en krijgen een stevige greep op iemands gedachten en gevoelens. De impact op hoe het kind zichzelf ziet en zijn of haar eigen talenten waardeert raken diepgeworteld en bepalen daarmee onze identiteit.
Het ontstaan van overtuigingen is echter niet beperkt tot negatieve ervaringen. Positieve ervaringen en woorden kunnen ook sterke overtuigingen vormen. Bijvoorbeeld, wanneer een kind constant wordt aangemoedigd, geprezen en ondersteund, kan hij gaan geloven dat hij bekwaam, slim en succesvol is. Deze positieve overtuigingen kunnen een gezond gevoel van eigenwaarde bevorderen en het vertrouwen van het kind vergroten.
Het is algemeen bewezen dat wandelen in de natuur goed is voor de hersenen. Het brein krijgt nieuwe, verse zuurstof en daarmee worden we ook creatiever. We kunnen makkelijker oplossingsgericht denken én tijdens een wandeling of buitenactiviteit komen er meer zogenoemde 'geluksstofjes' vrij, zoals endorfine en serotonine. We krijgen simpelweg een blijer gevoel!
Daarnaast zijn er in de natuur diverse metaforen te vinden die kunnen worden ingezet als coach methodieken.
Bomen, wolken, stenen, water, dieren, wind noem maar op.
Wanneer een kind of jongere tegen een overtuiging of probleem aanlopen, dan benoem ik dat als een 'levensles'. Ik neem degene met de levensles in gedachten mee naar ‘het meer van oplossingen’.
In 'het meer van oplossingen’ liggen een aantal leuke vragen te wachten die inzichten geven met betrekking tot de levensles. We gaan oplossingsgericht aan het werk, dit doen we onder meer door te kijken naar wat er allemaal mogelijk is. Door de mogelijkheden te onderzoeken wordt het creatieve brein geactiveerd. Denken in mogelijkheden is de wereld ruimer leren zien dan voorheen.
Het kind of de jongere mag bij ‘het meer van oplossingen’ lekker wegdromen en fantaseren over wat allemaal kan helpen bij het oplossen van zijn of haar levensles. Oplossingsgericht leren denken zorgt ervoor dat kinderen hun kwaliteiten en vaardigheden gaan ontdekken die onbewust aanwezig zijn.
Bij ‘het meer van oplossingen’ zijn er allerlei verschillende oefenvormen denkbaar; spelletjes, toneel, tekenen, schrijfoefeningen.
Iedereen krijgt in zijn leven verschillende levenslessen; je loopt aan tegen een probleem en je wilt dat graag oplossen. Als coach ga ik op een respectvolle en oprechte manier met het kind samenwerken om te onderzoeken wat de levensles hem of haar precies wil leren. Welke belemmerende overtuiging heeft het kind opgeslagen en hoe kun je gaan werken aan die overtuiging. Dit onderzoek doe ik met behulp van diverse werkvormen zoals gespreksvormen, sport, spel, tekenen of knutselen.
Door tijdens het gesprek te tekenen kunnen kinderen zich vaak beter uitdrukken en aangeven wat hun gevoel is. Deze techniek is behulpzaam in het verankeren van gedachten.
De kracht van mindsetcoaching leert jouw kind zich bewust te worden van zijn of haar overtuigingen en ontdekt of die gedachten wel echt kloppen. De doelgerichte aanpak richt zich op het laten vinden van eigen oplossingen en strategieën dat de basis vormt voor langdurige verandering en succes..
De kindercoach zorgt voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kind zichzelf kan zijn. Door bewust te worden van negatieve overtuigingen en belemmerende gedachten, kan je kind deze transformeren naar positieve en helpende denkpatronen. Dit stelt hen in staat om uitdagingen met vertrouwen aan te gaan en persoonlijke groei te realiseren.
Mindsetcoaching legt de focus op het empoweren van je kind, zodat het de regie over zijn of haar eigen leven kan nemen. De persoonlijke coaching geeft jouw kind de tools om een krachtige mindset te ontwikkelen!
Mindsetcoaching is een belangrijk onderdeel bij topsportbegeleiding van kinderen en jongeren die met focus, rust en plezier alles uit hun sport willen halen. Door middel van mindsetcoaching worden sporters geholpen om hun mentale kracht en veerkracht te ontwikkelen, wat cruciaal is voor hun prestaties op het veld. Als mentaal begeleider en sportpsycholoog heb ik gedurende 4 jaar waardevolle ervaring opgedaan in het betaald voetbal bij VVV-Venlo. Mijn focus lig altijd op de mentale en sociaal-emotionele ontwikkeling van de jeugdspelers en het bevorderen van hun zelfvertrouwen.